informatii culturale
Arhiva

Rich Site Sumary Bookmark infoarte


Users onlineDate contact

Statistici
Inapoi

in arhiva

01 Iunie 2006 | Muzeul Naţional de Artă al Romāniei | Alba Iulia

Lumea caricaturii- cu zāmbetul īn colţul gurii

...de Ion Valentin Anestin

Cabinetul de Desene şi Gravuri al Muzeului Naţional de Artă al Romāniei prezintă īn perioada iunie 2006- ianuarie 2007, īn cadrul Galeriei de Artă Romānească Modernă, Expoziţia dosar Ion Ion- un portet de Ion Valentin Anestin. Expoziţia readuce īn atenţia publicului un popular erou de desen caricatural, Ion Ion şi un talentat autor de tipuri şi caractere, Ion Valentin Anestin, restituind aproape un deceniu din activitatea unui artist care a marcat profund caricatura romānească modernă.


Cabinetul de Desene şi Gravuri al Muzeului Naţional de Artă al României prezintă în perioada iunie 2006- ianuarie 2007, în cadrul Galeriei de Artă Românească Modernă, Expoziţia dosar Ion Ion- un portet de Ion Valentin Anestin. Expoziţia readuce în atenţia publicului un popular erou de desen caricatural, Ion Ion şi un talentat autor de tipuri şi caractere, Ion Valentin Anestin, restituind aproape un deceniu din activitatea unui artist care a marcat profund caricatura românească modernă.

În selecţie au fost incluse caricaturi social-politice incisive, precum şi desene umoristice cu vădit substrat liric. Dintre acestea se remarcă un portret puţin cunoscut al lui Lucian Blaga, lucrare care îmbogăţeşte cu siguranţă iconografia poetului şi filosofului. Personajele lui Ion Valentin Anestin sunt de cele mai multe ori de sorginte expresionistă, iar tehnica modernă este adecvată subiectului abordat. În trăsăturile personajului Ion Ion, raisonneur şi interpret complex, artistul a prelucrat un tip autohton, pe care l-a costumat după moda parlamentarilor din prima parte a secolului XX, cu joben, cămaşă cu plastron şi umbrelă, dar fără pantaloni şi în picioarele goale.

Expoziţia dosar este un concept expoziţional nou ce reuneşte în jurul unei opere importante o suită de lucrări revelatoare pentru procesul de elaborare a acesteia: studii şi desene pregătitoare, schiţe de culoare, versiuni. În acest spirit a fost concepută şi expoziţia de faţă: alături de un desen original de mari dimensiuni înfăţişându-l pe Ion Ion, personajul-cheie creat de Ion Anestin, sunt expuse 40 de reproduceri tipografice după desene, publicate între anii 1935-1943, dintre care o bună parte ilustrează ''epopeea'' acestui erou inedit.

Personalitate asupra căreia mai stăruie şi astăzi o umbră de mister, pictorul, sculptorul, graficianul şi scriitorul Ion Valentin Anestin (24 decembrie 1900 - 6 decembrie 1963) provine dintr-o familie craioveană cu multiple preocupări culturale. Bunicul, Ion Anestin, prieten cu I.L.Caragiale, fusese un reputat actor. În 1918, Ion Valentin se înscrie la Academia de Arte Frumoase, unde îl are ca profesor pe Frederick Storck, iar în 1920, la Academia Liberă de Artă recent înfiinţată de pictorul Arthur Verona. După 1921, Ion Valentin Anestin se dedică, activităţii plastice şi publicistice (Epoca, Vremea, Bluze albastre, Cuvântul liber, Adevărul literar şi artistic, Timpul, Gluma etc). Autor prolific şi cultivat, Ion Anestin a fost influenţat decisiv de caricatura franceză din secolele XIX-XX, a cărei orientare de stânga a îmbrăţişat-o şi a deschis caricaturii româneşti drumul spre modernitate.

Sursa:

2532 vizualizari     Versiunea de print Tipareste articolul     Trimite pe email Trimite unui prieten         Comenteaza Comenteaza ( 0 )

Comentariu:

Autor:

  Introdu codul:   

Alte titluri din Expozitii
Newsletter

Sugestii pentru infoarte.ro

Sugestii, sfaturi, un "bug" sau o eroare in site-ul nostru ?


Va recomandam

Site-uri partenere:                                               Designed by:               Sponsor principal

:
Site specializat destinat oamenilor de afaceri din Romania.Banner exchange system - on-line advertisingServicii web si de publicitate